V Jornada d’Arquitectura i Fotografia a Saragossa

Ignorar la sacsejada que la crisi ha conferit al nostre sector seria una actitud poc mesurada, en especial, davant dels professionals que s’han vist desplaçats d’un cop de ploma a segona fila del gremi, allà on roman l’eco, a l’auxili d’improvisar noves línies d’actuació que accelerin l’entrada d’algun encàrrec.

A Fragments no atresorem les claus de l’èxit, però estem convençuts que un fet essencial com l’intercanvi de coneixements conté bona part dels principis actius per a un pla d’acció favorable. Deixem, doncs, que l’optimisme esdevingui. Que les casualitats facin la seva feina. Cerquem la posada en comú d’experiències i trajectòries professionals riques en assalts guanyats i altres anècdotes.

V Jornada d'Arquitectura i Fotografia a Saragossa

Un any més tenim l’oportunitat de fer-ho a la Universitat de Saragossa, on l’equip de Fragments es va acostar el passat dijous, 28 de maig, per assistir a la V Jornada d’Arquitectura i Fotografia, impulsada per FAME. Proyecto de Investigación. Fotografía y Arquitectura Moderna en España, amb el suport de PhotoEspaña i l’Ajuntament de Saragossa. Al capdavant de FAME trobem a l’arquitecte, fotògraf i doctor Iñaki Bergera, director i moderador de l’acte.

En aquesta ocasió la Sala Pilar Sinués, emplaçada a l’Edifici Paraninfo de la Universitat, va reunir el matí de dijous quatre veterans de pes:

L’escultor i acadèmic Juan Bordes va il·lustrar els presents amb una mostra del que serien les primeres empremtes de la fotografia arquitectònica i de paisatge. Un salt en el temps que culmina amb el recull d’una col·lecció d’imatges anònimes que revelen el passi d’accés als pilars actuals del nostre ofici. I parlant d’ofici, però, en concret, de la mala praxi d’aquest, el periodista cultural Llàtzer Moix, fent ús habitual de la seva ironia, va voler recordar a l’impossible d’oblidar Santiago Calatrava. La repercussió mediàtica al voltant de «l’arquitecte estrella», autor de la polèmica Ciutat de les Arts i de les Ciències de València, avui, un home tan idolatrat com abominat mundialment, pare d’una generosa llista d’obres amb problemes estructurals, i amb una sonada afecció als sobre-costos i al desviament de pressupost, i vinculat, a més, a casos de corrupció amb les altes esferes. El punt de sensatesa el trobem en la proposta de l’arquitecte i fotògraf Duccio Malagamba, que va inaugurar la tarda amb un plantejament: la presència humana en la fotografia d’arquitectura. En definitiva, un recurs versàtil, gens superficial, capaç de completar el significat d’allò que veiem, tot ampliant els marges de la fotografia d’arquitectura, per convertir així una imatge en escena. Finalment, el fotògraf i artista Juan Rodríguez va fer un recorregut per la seva estesa obra fotogràfica. Un ampli retall de col·laboracions, com les que manté amb el reconegut arquitecte portuguès Álvaro Siza, publicacions, exposicions i projectes que beuen de moltes disciplines, però que es mantenen fidels al seu característic joc de llums i ombres en blancs i negres.

La sessió va concloure a últimes hores de la tarda amb una taula rodona on va faltar la presència de Bordes, que va haver de posar rumb a Madrid.

CONGRÉS INTERNACIONAL A LA VISTA

Aquest pot haver estat l’últim any de la Jornada, segons va anunciar Bergera en finalitzar la sessió.

Tot i que encara no és definitiu, els responsables del projecte FAME, en col·laboració amb la Universitat de Navarra, contemplen la possibilitat de celebrar un Congrés Internacional de cara a la tardor de 2016, amb l’objectiu de divulgar la faceta més artística i contemporània de la fotografia d’arquitectura. L’esdeveniment tindria una durada de dos dies i es dividiria en quatre blocs temàtics, que comptarien amb la participació de ponents i convidats d’arreu.

Des de Fragments, esperem presenciar més iniciatives com aquesta, que fomentin el vincle entre talents consagrats i emergents, que demostrin que la fotografia d’arquitectura no es compon d’una fórmula unívoca i que permetin aproximar un públic entusiasmat a les noves dimensions del sector.

Ara per ara, caldrà esperar fins a l’octubre de 2015, quan es preveu la confirmació de l’acte.