5 llibres per apropar-se a la fotografia d’arquitectura

5 llibres per apropar-se a la fotografia d’arquitectura

Conviure amb la fotografia d’arquitectura requereix conèixer-la bé. Calen la visió i la tècnica, que maduren amb el fotògraf, per mostrar el resultat, però també la història que la precedeix, que en revela el perquè. Quan en Marc Torra va fer el salt a la fotografia d’arquitectura, tenia clar que necessitava certs referents literaris per educar la seva inquietud professional i consolidar-la.

Aprofitant el recent llançament de la nova web de Fragments, us volem oferir  un resum breu de les obres més emblemàtiques i quasi necessàries per a apropar-se a l’origen i l’evolució de la fotografia d’arquitectura.

Aquestes lectures formen part de la col·lecció de Fragments i encara avui esdevenen una inevitable font d’inspiració.

1. Història de la fotografia, de Beaumont Newhall (Ed. Gustavo Gili)

Des de tècniques rudimentàries en la presa d’imatges, fins al naixement de la premsa il·lustrada o l’arribada del color. Una crònica definitiva i imprescindible sobre l’evolució de la fotografia, que posa de manifest com aquesta, lluny d’expresar realitats absolutes, ens entrega la capacitat d’interpretar el món a través d’un objectiu.

2. Architecture Transformed. A History of the Photography of Building from 1839 to the Present, de Cervin Robinson i Joel Herschman (Ed. The Massachusetts Institute of Technology & The Architectural League of New York)

Des del daguerreotip, l’art fotogràfic, cosí-germà de la pintura i el dibuix, permet crear llenguatges captivadors i experimentar sobre nous terrenys. L’eclosió infinita de possibilitats en la creació i la presa d’imatges deixa enrere el retrat, insígnia de l’art fotogràfic en els seus primers anys de vida, i dóna pas a una nova posada en escena. L’obra mostra l’origen de l’encreuament de dues disciplines: l’arquitectura i la fotografia, i com aquestes s’han avingut per evolucionar plegades.

3. A Constructed View. The Architectural Photography of Julius Shulman, de Joseph Rosa (Ed. Rizzoli).

Julius Shulman, el pare de la fotografia d’arquitectura. Un manual d’identitat essencial per tenir una visió completa de l’entorn foto-arquitectònic en què ens movem. L’obra mostra l’historial fotogràfic de Shulman i deixa una porta entreoberta als girs vitals de l’autor: la mudança al camp des de ben petit o el descobriment dels gratacels. El pas a pas d’un pioner amb una obra salpebrada per la crítica, acusat de devaluar la qualitat d’alguns dels seus projectes per vestir escenes amb certa artificialitat lumínica. També podeu consultar la seva obra a Julius Shulman: The Last Decade, de Thomas Schirmbock (Ed . Kehrer Verlag).

4. Architectural Photography, Adrian Schulz (Ed. Rocky Nook)

El component pràctic d’aquest inventari. Després d’una necessària porció d’història, la part instructiva exigeix assimilar conceptes i consolidar idees. Material, tècnica, formats, posició o perspectiva. Tan important és dominar-los per fixar el caràcter d’una imatge presa a consciència, com saber aprofitar els recursos a l’abast per explotar les qualitats d’allò que es fotografia. Després de fer-li un cop d’ull, estareu preparats per apropar-vos a la fotografia d’arquitectura.

5. The digital Photography Workflow Handbook, de Juergen Gulbins i Uwe Steinmueller (Ed. Rocky Nook)

Part del temperament d’una imatge és fruit del seu color i de la seva textura, marques que solen esdevenir el principal factor d’impacte en observar una fotografia d’arquitectura. Aquesta obra explica amb plena profunditat el procés per aconseguir un resultat òptim i equilibrat, d’aquests i  de la resta de paràmetres, a partir dels arxius digitals originals, des de la gestió inicial fins a l’entrega dels resultats.